Ik heb een uitnodiging ontvangen voor 10 oktober, maar ik kan dan niet aanwezig zijn. Wat moet ik doen?
In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een andere afspraak te maken. Hiervoor kun je een e-consult sturen via https://home.mijngezondheid.net/nl/inloggen. Wij verzoeken u vriendelijk om niet telefonisch contact op te nemen met de praktijk in verband met de drukte en beperkte personele bezetting.
Ik heb een uitnodiging ontvangen voor 10 oktober, maar ik kan door medische redenen niet naar de praktijk komen. Wat moet ik doen?
In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om u aan huis te vaccineren. Hiervoor kunt u een e-consult sturen via https://home.mijngezondheid.net/nl/inloggen. Wij verzoeken u vriendelijk om niet telefonisch contact op te nemen met de praktijk in verband met de drukte en beperkte personele bezetting.
Ik ben niet uitgenodigd, maar ik wil wel een griepprik. Wat moet ik doen?
Als u niet tot de doelgroep behoort kunt u met uw huisarts bespreken of het toch mogelijk is om in 2024 gevaccineerd te worden. Stuur hiervoor een e-consult via https://home.mijngezondheid.net/nl/inloggen
LET OP! DIT IS OP EIGEN VERZOEK, HIER ZIJN KOSTEN AAN VERBONDEN
Ik krijg dit jaar een coronavaccinatie, maar ook de griep- en pneumokokkenprik. Kan het kwaad om meerdere vaccinaties in korte tijd te ontvangen?
Nee. Het kan geen kwaad om deze vaccinaties in korte tijd te ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere vaccins tegelijk reageren. Het heeft geen effect op de werking of de veiligheid wanneer vaccins in korte tijd worden gegeven.
Er zijn een aantal redenen waarom het beter is om de prik tijdelijk uit te stellen:
- als u op het moment van de vaccinatie koorts heeft;
- als u binnen 48 uur na de vaccinatie geopereerd wordt;
- als u rond de tijd van de vaccinatie behandeld wordt of bent met chemotherapie of recent een beenmergtransplantatie heeft gehad. De vaccinatie werkt dan minder goed en kunt u de vaccinatie beter uitstellen.
Griepprik
Wat zijn de voordelen van de griepprik?
Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen ernstig ziek worden van griep (influenza. De griepprik is de beste bescherming tegen griep en de ernstige gevolgen daarvan.
De griepprik heeft verder de volgende voordelen:
- De griepprik maakt de kans kleiner dat u griep krijgt.
- Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u er meestal minder ziek van.
- De kans dat u door griep een bijkomende ziekte krijgt zoals een longontsteking, is kleiner.
- Heeft u een aandoening? Bijvoorbeeld suikerziekte of een hartziekte? Dan kan deze aandoening erger worden door griep. De griepprik maakt de kans daarop kleiner.
- De griepprik maakt de kans om te overlijden door (de gevolgen van) griep kleiner.
- De griepprik is een veilig vaccin en geeft weinig bijwerkingen. Als er toch bijwerkingen zijn, zijn die bijna altijd mild.
- Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u minder besmettelijk, daardoor beschermt u ook anderen in uw omgeving.
Kan ik griep krijgen van de griepprik?
Nee, van de griepprik kunt u geen griep krijgen. In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen die onschadelijk zijn. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Dat zit dus niet in de griepprik.
Pneumokokkenvaccinatie
Waarom worden niet alle mensen van 60 tot en met 79 jaar in één keer uitgenodigd voor een gratis pneumokokkenprik?
Mensen van 60 jaar en ouder worden sneller en ernstiger ziek van pneumokokken. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad in 2018 mensen van 60 tot 80 te beschermen tegen pneumokokken.
Er zijn niet genoeg vaccins om alle mensen van 60 tot en met 79 jaar in één keer uit te nodigen. Dit gebeurt daarom in meerdere jaren. In 2020, 2021 en 2022 hebben mensen van 66 tot en met 79 jaar een uitnodiging gehad. In 2023 ontvingen mensen van 63 tot en met 66 jaar een uitnodiging. In 2024 worden mensen van 60 tot en met 63 jaar uitgenodigd (geboren vanaf 1-1-1961 tot en met 31-12-1964).
Waarom wordt de pneumokokkenprik vaak samen met de griepprik gegeven?
De huisarts bepaalt of hij patiënten voor beide prikken tegelijk uitnodigt. Door mensen tegelijkertijd uit te nodigen voor de pneumokokkenprik en de griepprik hoeft de patiënt maar één keer naar de praktijk te komen.
Coronaprik
Wat moet ik doen om een coronaprik te krijgen?
Ik ben 60 jaar of ouder:
- Iedereen vanaf 60 jaar ontvangt een brief van het RIVM voor de coronaprik. Bij mensen onder de 90 jaar die vorig jaar een coronaprik hebben gehaald, staat er al een voorstel voor een afspraak in. De anderen worden in de brief uitgenodigd om zelf een afspraak te maken bij de GGD. Heeft u geen brief ontvangen bel dan naar 0800-7070.
Ik ben tussen de 18 en 60 jaar en krijg elk jaar de uitnodiging voor de griepprik
- Bent u tussen de 18 en 60 jaar en krijgt u elk jaar een uitnodiging voor de griepprik? U ontvangt geen brief van het RIVM. U kunt zelf een afspraak maken voor de coronaprik bij de GGD.
Ik werk in de zorg met kwetsbare patiënten
Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met kwetsbare patiënten? Dan ontvangt u van uw werkgever een informatiebrief over de coronaprik.